RECEPT NA PISTÁCIOVÝ DORT S RUBY ČOKOLÁDOU
KORPUS
- 6ks středně velkých vajec
- 120g cukru krupice
- 120g třtinového cukru
- 150g jogurtu
- 100g olivového oleje
- 100g mouky z pistáciových jader
- 60g mouky z loupaných mandlí
- 150g hladké mouky
- 60g pasty z pistáciových jader 100%
- 1g jedlé sody
- 2g soli
- Vajíčka, třtinový cukr a cukr krupici vyšleháme do pěny.
- Do pěny přidáme jogurt, olivový olej a zamícháme.
- Přidáme směs pistáciové a mandlové mouky, hladkou mouku, pistáciovou pastu, jedlou sodu, sůl a krátce zamícháme do stejnorodé hmoty.
- Dortovou formu o průměru 24 cm vyložíme pečícím papírem, a nalijeme do ní připravené těsto.
- Pečeme na 160°C asi 1 hod.
- Před vytažením korpusu z trouby vyzkoušíme špejlí, zda máme upečeno.
VANILKOVÉ STUDENÉ MARSHMALLOWS
- 15g želatiny v plátcích předem nabobtnané a vymačkané
- 230g vařící vody
- 1 vanilkový lusk
- 20g citronové šťávy
- 80g cukru krupice
- Želatinu necháme nabobtnat ve vodě, vyndáme a zalijeme horkou vodou.
- Přimícháme vanilková zrníčka, citrónovou šťávu a cukr a vychladíme.
- Vychlazenou směs vyšleháme do husté pěny.
- Dortovou formu o průměru 26 cm vyložíme pečícím papírem, a nalejeme do ní připravenou směs.
- Necháme zmrazit asi 2 hod.
- Nakrájíme horkým nahřátým nožem na kousky, kterými budeme na závěr dort zdobit.
GANACHE (KRÉM)
- 500g ruby čokolády
- 150g mléka
- 50g smetany 33%
- 1ks Tonkový bob celý
- 300g másla
- špetka himalájské soli
- Zahřejeme směs mléka, smetany a nastrouhané fazole (stáhneme z plotny těsně před tím, než se začne vařit).
- Ruby čokoládu zalijeme horkou směsí a vymícháme v hladkou směs.
- Přimícháme máslo (není potřeba zašlehávat vzduch, jedná se o hutnou čokoládovou luxusní ganache).
- Na závěr vmícháme špetku himálajské soli.
SESTAVENÍ DORTU
- 8g metalické barvy
- 20-30g ginu (či jiného oblíbeného čirého čistého alkoholu)
- již připravený korpus, ganache a kousky marshmallow
- 10g lyofilizovaných malin
- 10g lyofilizovaných višní
- 10g loupaných pistáciových jader
- sušené růže
- Korpus rozkrojíme dvěma řezy na 3 pláty.
- Na spodní vrstvu natřeme část ganache, kterou posypeme malinami.
- Přidáme druhou vrstvu korpusu a opět jí natřeme částí ganache, kterou také posypeme malinami.
- Přidáme poslední vrstvu korpusu a nahrubo celý dort zamaskujeme (použijeme zbylou ganache)
- Metalickou barvu rozmícháme v ginu (nebo v jakémkoliv oblíbeném čirém čistém alkoholu).
- Nahrubo zamaskovaný dort potřeme směsí metalické barvy a necháme krátce zachladit.
- Ozdobíme kousky marshmallow, pistáciemi, růžovými kvítky, malinami, třešněmi a vanilkovým luskem.
PŘEJEME VÁM DOBROU CHUŤ!
TEAM Diana Company