RECEPT NA LASKONKY
TĚSTO
- 6 bílků ze středně velkých vajec
- 360g krystalového cukru (z toho oddělte 180g na cukrový rozvar)
- 100ml vody
- 200g strouhaného jemného kokosu
- 200g mouky z loupaných mandlí
- Troubu předehřejte na 200°C.
- Bílky vyšlehejte se 180g cukru na pevný sníh.
- Připravte si cukrový rozvar – v kastrůlku přiveďte na středním plamenu k mírnému varu 100ml vody a 180g cukru a vařte přibližně 10-15min. Nemíchejte!
- Cukrový rozvar zašlehejte do bílkového sněhu a šlehejte, dokud směs zcela nevychladne (10min).
- Přidejte kokos a mouku z mandlí a těsto důkladně promíchejte.
- Na plech vyložený silikonovou podložkou nebo pečícím papírem rozetřete těsto přes šablonu. Tvar laskonky si také můžete nakreslit přímo na pečící papír a poté aplikovat těsto pomocí cukrářského sáčku nebo lžící.
- Vložte laskonky do trouby a nechte je přibližně 40 vteřin zprudka zapéci, poté snižte teplotu na 80°C a sušte laskonky, dokud nebudou pevné (40-50min).
KRÉMOVOU NÁPLŇ DO LASKONEK připravíme vmícháním GRILIÁŠE do ŽLOUTKOVÉHO KRÉMU.
GRILIÁŠ
- 150g lískových jader loupaných
- 150g krystalového cukru
- 1 lžíce másla
- Oříšky vložte na 10min do trouby na 180°C a nechte mírně opražit.
- V kastrůlku smíchejte máslo s cukrem a na mírném plamenu nechte bez míchání rozpouštět, dokud se nezačne tvořit karamel.
- Přidejte opražené oříšky do utaveného karamelu a na mírném ohni směs stále míchejte, dokud nezíská krásně zlatavou barvu.
- Hmotu vylijte na pečící plech mírně vymazaný olejem nebo na silikonovou podložku.
- Po vychladnutí rozdrťte na jemnou směs oříšků a karamelu (griliáš).
ŽLOUTKOVÝ KRÉM
- 6 vaječných žloutků
- 90g krystalového cukru
- 40g hladké mouky
- 3 lžičky kukuřičného škrobu
- 420ml plnotučného mléka
- Vyšlehejte žloutky s cukrem do hustější pěny.
- Přidejte mouku a kukuřičný škrob a důkladně prošlehejte.
- V kastrůlku přiveďte mléko k varu a za stálého šlehání ho přidejte ke žloutkové směsi.
- Vše přelejte do kastrůlku a za stálého šlehání (stačí ručně metličkou) opět přiveďte k varu.
- Při mírném varu šlehejte až do zhoustnutí.
- Přidejte do krému griliáš a než začnete krémem laskonky slepovat, nechte ho vychladnout.
NAŠE TIPY
- Laskonky můžete slepovat klasicky natřením krému po celé ploše nebo aplikací krému pomocí cukrářského sáčku se zdobící špičkou.
- Pokud netrváte na klasickém vzhledu laskonek, doporučujeme vyzkoušet moderní způsob, jako cukrář Lukáš Skála, kdy laskonky vytvoříte vícepatrové, na jejich horní část aplikujete krém a ozdobíte ho kousky ořechů.
- Při výrobě karamelu doporučujeme kastrůlek občas stáhnout z plotny, aby se karamel nepřipálil, způsobilo by to nahořklou chuť krému.
- Množství v receptu vystačí přibližně na 15 laskonek (záleží na tvaru, velikosti a stylu zdobení).
Celý videorecept naleznete na našem kanále YOUTUBE.
PŘEJEME VÁM DOBROU CHUŤ!
TEAM Diana Company