LASKONKA - DIANA COMPANY & CUKRÁŘ SKÁLA - DIANA V KUCHYNI

RECEPT NA LASKONKY

BANNER LASKONKA - DIANA COMPANY x CUKRÁŘ SKÁLA - DIANA V KUCHYNI

TĚSTO

  1. Troubu předehřejte na 200°C.
  2. Bílky vyšlehejte se 180g cukru na pevný sníh.
  3. Připravte si cukrový rozvar – v kastrůlku přiveďte na středním plamenu k mírnému varu 100ml vody a 180g cukru a vařte přibližně 10-15min. Nemíchejte!
  4. Cukrový rozvar zašlehejte do bílkového sněhu a šlehejte, dokud směs zcela nevychladne (10min).
  5. Přidejte kokos a mouku z mandlí a těsto důkladně promíchejte.
  6. Na plech vyložený silikonovou podložkou nebo pečícím papírem rozetřete těsto přes šablonu. Tvar laskonky si také můžete nakreslit přímo na pečící papír a poté aplikovat těsto pomocí cukrářského sáčku nebo lžící. 
  7. Vložte laskonky do trouby a nechte je přibližně 40 vteřin zprudka zapéci, poté snižte teplotu na 80°C a sušte laskonky, dokud nebudou pevné (40-50min).

KRÉMOVOU NÁPLŇ DO LASKONEK připravíme vmícháním GRILIÁŠE do ŽLOUTKOVÉHO KRÉMU.

GRILIÁŠ

  1. Oříšky vložte na 10min do trouby na 180°C a nechte mírně opražit.
  2. V kastrůlku smíchejte máslo s cukrem a na mírném plamenu nechte bez míchání rozpouštět, dokud se nezačne tvořit karamel.
  3. Přidejte opražené oříšky do utaveného karamelu a na mírném ohni směs stále míchejte, dokud nezíská krásně zlatavou barvu.
  4. Hmotu vylijte na pečící plech mírně vymazaný olejem nebo na silikonovou podložku.
  5. Po vychladnutí rozdrťte na jemnou směs oříšků a karamelu (griliáš).

ŽLOUTKOVÝ KRÉM

  1. Vyšlehejte žloutky s cukrem do hustější pěny.
  2. Přidejte mouku a kukuřičný škrob a důkladně prošlehejte.
  3. V kastrůlku přiveďte mléko k varu a za stálého šlehání ho přidejte ke žloutkové směsi.
  4. Vše přelejte do kastrůlku a za stálého šlehání (stačí ručně metličkou) opět přiveďte k varu.
  5. Při mírném varu šlehejte až do zhoustnutí.
  6. Přidejte do krému griliáš a než začnete krémem laskonky slepovat, nechte ho vychladnout.

NAŠE TIPY

  • Laskonky můžete slepovat klasicky natřením krému po celé ploše nebo aplikací krému pomocí cukrářského sáčku se zdobící špičkou.
  • Pokud netrváte na klasickém vzhledu laskonek, doporučujeme vyzkoušet moderní způsob, jako cukrář Lukáš Skála, kdy laskonky vytvoříte vícepatrové, na jejich horní část aplikujete krém a ozdobíte ho kousky ořechů.
  • Při výrobě karamelu doporučujeme kastrůlek občas stáhnout z plotny, aby se karamel nepřipálil, způsobilo by to nahořklou chuť krému.
  • Množství v receptu vystačí přibližně na 15 laskonek (záleží na tvaru, velikosti a stylu zdobení).

Celý videorecept naleznete na našem kanále YOUTUBE.

PŘEJEME VÁM DOBROU CHUŤ!

TEAM Diana Company

MINIATURA LASKONKA LASKONKA - DIANA COMPANY x CUKRÁŘ SKÁLA - DIANA V KUCHYNI