Lyofilizovaný banán (sušený mrazem)

Lyofilizovaná kolečka banánů patří mezi oblíbené pochoutky dětí i dospělých. Díky obsaženým minerálům jako je draslík a hořčík, se také hodí jako rychlá svačinka pro všechny sportovce. Navíc je díky zbavené vodě velmi lehký a tak jej můžete mít při ruce, kdykoliv vás přepadne chuť na něco dobrého. Dodáte tělu potřebnou energii a doplníte si spoustu vitamínů. S ohledem na šetrný proces lyofilizace totiž ovoce neztrácí nic ze své chuti, křupavosti ani živin. A co je vlastně lyofilizace? Jedná se je o proces, v jehož průběhu nejprve dojde ke zmrazení ovoce a následně se zvýší teplota a sníží tlak, aby se z ovoce mohla vypařit voda. Výsledkem je 100% přírodní produkt bez přidaného cukru. Banánová kolečka jsou vám k dispozici po celý rok bez ohledu na sezónnost ovoce a vybírat si u nás můžete rovnou ze tří velikostí balení.

Vliv a účinky lyofilizovaného banánu na naše zdraví

Na jeden banán je toho opravdu hodně. Tak by se dalo shrnout množství obsažených látek, které banán obsahuje a přináší tak spoustu vitamínů a minerálů pro naše tělo.

Začněme minerály. Banán patří mezi jeden z nejznámějších zdrojů draslíku. Bez tohoto minerálu by se náš organismus neobešel. Jednou z jeho mnoha funkcí je za pomoci sodíku udržování rovnováhy a správné hladiny vody ve tkáních, čímž v důsledku ovlivňuje zdraví ledvin. Kromě toho také přispívá k optimalizaci krevního tlaku a je nezbytný pro celou svalovou a nervovou soustavu,
Dále obsahuje hořčík, pomáhající proti svalovým křečím a také přispívající k celkové psychické pohodě. Mezi další minerály obsažené v tomto ovoci patří železo, mangan, vápník a fosfor.

Z vitamínů v banánech najdeme především vitamíny skupiny A, B, C a E. Hojně zastoupený je vitamín B6, neboli pyridoxin, který přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání a je nezbytný pro správnou funkci našeho imunitního a nervového systému. Trojice vitamínů A, C a E patří mezi antioxidanty, chránící naše buňky před účinky volných radikálů, které na naše tělo každý den útočí.

Banány zároveň obsahují značný podíl vlákniny, bez níž by se neobešlo naše trávení, na které má zpomalující účinek a díky tomu přispívá k většímu pocitu nasycení. Pro množství vlákniny se také banány doporučují při problémech se zácpou.

Složení a nutriční hodnoty lyofilizovaného banánu

100 gramů mrazem sušeného banánu průměrně obsahuje 80% sacharidů, z toho 65% cukrů, 5% bílkovin, 1% tuků a 8% vlákniny.

Kdy a v jakém množství jíst lyofilizovaný banán

U mrazem sušeného ovoce není stanovena doporučená denní dávka, je ale třeba myslet na to, že sušením dochází ke koncentraci obsažených látek, tedy i přirozeně se vyskytujícího cukru. Ovoce je tedy vhodné po ránu a v dopoledních hodinách, kdy má naše tělo čas po zbytek dne přijatou energii využít.

Na co použít mrazem sušený banán

Banánová kolečka jsou tak dobrá, že vám pravděpodobně budou chutnat nejvíc jen tak samotná. Ozdobit si s nimi však také můžete své snídaňové dobroty jako je ovesná kaše či lívance, hodí se do smoothie a v létě vám ochutí limonádu či koktejl. A díky tomu, že mají zanedbatelnou hmotnost, se také hodí do batůžku na všechny výlety.

Skladování lyofilizovaného banánu

Jistě víte, že čerstvý banán poměrně rychle zhnědne a musí se co nejdříve sníst. To vám u toho mrazem sušeného jen tak nehrozí. Naše nejmenší balení je zabaleno do znovuuzavíratelného sáčku, ve kterém ovoce můžete bez problému skladovat. U větších balení doporučujeme po otevření balení banán přesypat do suché nádoby bez přístupu vzduchu a uložit na chladné a tmavé místo. Ideální je stálá teplota od 22 °C.

Nejprodávanější

Bananove-platky-lyofilizovane-55-g-diana-company
 
45 Kč
(40 Kč bez DPH)
Bananove-platky-lyofilizovane-1-kg-diana-company-new
 
613 Kč
(547 Kč bez DPH)
Bananove-platky-lyofilizovane-500-g-diana-company-new
 
336 Kč
(300 Kč bez DPH)