Lyofilizované višně (sušené mrazem)

Višně patří k ovoci, které se těší trochu menší oblibě než ostatní podobné druhy a to zejména díky své kyselejší chuti. Což je trochu škoda, protože obsahují spoustu prospěšných látek. Jsou plné antioxidantů, minerálů a dokonce mohou pomáhat k lepšímu spánku. Abyste mohli z jejich benefitů těžit po celý rok, máme pro vás višně v tzv. lyofilizované podobě. Lyofilizace je proces, v jehož průběhu nejprve dojde ke zmrazení ovoce a následně se zvýší teplota a sníží tlak, aby se z něj mohla vypařit voda. Výsledkem je 100% přírodní produkt bez přidaného cukru. Při sušení mrazem si navíc ovoce zachovává svou chuť, vůni a všechny důležité látky, takže nepřijdete o to nejhodnotnější, co višně nabízí. Najdete je u nás celé a vypeckované a vybírat si můžete z několika velikostí balení.

Vliv a účinky lyofilizovaných višní na naše zdraví

Višně, stejně jako jiné druhy ovoce, obsahují flavonoidy, jež řadíme mezi antioxidanty. Antioxidanty pomáhají našemu tělu bojovat proti účinkům volných radikálů, posilují naši imunitu a mimo jiné zpomalují proces stárnutí. Flavonoidy obsažené ve višních přispívají k prevenci kardiovaskulárních nemocí.

Z vitamínů najdeme v tomto ovoci pouze vitamíny skupiny B a vitamín C, zato jsou plné minerálů. Obsahují jód, vápník, železo, draslík, mangan a zinek.

Jednou z významných vlastností višní je, že na sebe dokáží vázat škodlivé látky a díky tomu pomáhají čistit krev, játra a ledviny.

Díky obsaženému antokyanu, opět antioxidantu, se podle posledních studií ukazuje, že mají také příznivý vliv na léčení cukrovky, jelikož antokyany podporují tvorbu inzulínu.

A pokud se vám hůře usíná, zkuste si pravidelně dát hrstku višní před spaním. Obsahují totiž melatonin, který se stará o klidný spánek.

Složení a nutriční hodnoty lyofilizovaných višní

100 gramů mrazem sušených višní průměrně obsahuje 6% bílkovin, 70% sacharidů, 3% tuků a 12% vlákniny.

Kdy a v jakém množství jíst lyofilizované višně

Honí vás mlsná? Čeká vás nabitý den? Sportujete? Dejte si ovoce sušené mrazem jako svačinku na doplnění energie. Při sušení se v ovoci koncentrují všechny obsažené látky, včetně přirozeně se vyskytující cukru. Dát si višně je samozřejmě mnohem zdravější než tradiční cukrovinky, ale ani tak bychom to s jejich množstvím neměli přehánět.

Jak mrazem sušené višně použít

Višně můžete mlsat jen tak samotné nebo si je třeba přimíchat do své oblíbené oříškové směsi. Ochutí a ozdobí ranní ovesné kaše, smoothie, domácí granolu či müsli. Mrazem sušené ovoce lze také částečně rehydratovat, a tak se hodí pro zpestření limonád nebo letních nápojů. Díky jeho zanedbatelné hmotnosti jej určitě oceníte především na výletech, a to i proto, že vám v batůžku nezabere téměř žádné místo.

Jak skladovat lyofilizované višně

Skladování mrazem sušeného ovoce není vůbec nic složitého a stačí dodržet pouze jedno pravidlo - a to, aby se k ovoci nedostala vlhkost. Při správném skladování ovoce vydrží opravdu dlouho, pokud by se k němu však vlhkost dostala, ztratí rychle na své chuti a křupavosti. U menšího balení vám postačí znovuuzavíratelný sáček, ve kterém se višně dodávají. U větších balení višně přesypte do čisté a suché nádoby bez přístupu vzduchu a uložte na chladné a tmavé místo. Ideální je stálá teplota do 22 °C.

Nejprodávanější

Visne-lyofilizovane-55-g-diana-company-new
Višně lyofilizované 55g
Skladem
3-VPL-10/55
 
111 Kč
(99 Kč bez DPH)
Visne-lyofilizovane-500-g-diana-company-new
Višně lyofilizované 500g
Vyprodáno
33-VPL-500
 
663 Kč
(592 Kč bez DPH)
Visne-lyofilizovane-1-kg-diana-company-new
Višně lyofilizované 1kg
Vyprodáno
7-VPL-1
 
1 211 Kč
(1 081 Kč bez DPH)