Lyofilizované borůvky (sušené mrazem)

Borůvky. Ovoce, které najdeme skoro v každém českém lese a dnes už taky na spoustě zahrádkách. Jsou plné vitamínů, minerálů a především antioxidantů. Našemu tělu přináší tolik benefitů, že je řadíme mezi tzv. superpotraviny. A byla by škoda mít možnost si je dopřát jen v sezóně. Proto pro vás máme borůvky lyofilizované, neboli mrazem sušené. Lyofilizace je proces, v jehož průběhu nejprve dojde ke zmrazení ovoce a následně se zvýší teplota a sníží tlak, aby se z něj mohla vypařit voda. Výsledkem je 100% přírodní produkt bez přidaného cukru. Při sušení mrazem si navíc ovoce zachovává svou chuť, vůni a všechny důležité látky, takže nepřijdete o to nejhodnotnější, co borůvky nabízí. Vybrat si můžete z několika velikostí balení, od malých do kapsy až po velká rodinná.

Vliv a účinky lyofilizovaných borůvek na naše zdraví

Borůvky jsou jedním z nejcennějších druhů ovoce a to díky obsahu látek, které našemu tělu dodávají. Obsahují vysoké množství vitamínu C, důležitého pro naši imunitu. Vitamín C zároveň snižuje míru únavy a vyčerpání a podporuje tvorbu kolagenu. Dále jsou zdrojem mnoha minerálů jako je hořčík, draslík, železo, zinek, mangan a chrom.

Zajímavou vlastností borůvek je, že pomáhají na střevní potíže - a jak s průjmy, tak se zácpou. Je tomu tak mimo jiné díky obsahu tříslovin. Důležité je si pamatovat, že na průjmy se používají borůvky sušené a při zácpě borůvky čerstvé.

Drobné bobulky borůvek jsou plné flavonoidů, které řadíme mezi antioxidanty, tedy látky chránící naše tělo před účinky volných radikálů. Antioxidanty mají obecně protizánětlivé účinky, podporují naši imunitu a zmírňují projevy stárnutí. Do antioxidantů řadíme také antokyany, jež borůvky obsahují. Antokyany mimo jiné pozitivně působí na oční sítnici, pomáhají regenerovat oční barvivo a doporučují se pro celkovou podporu zraku.

V mrazem sušených borůvkách navíc najdeme spoustu vlákniny, bez níž se neobešlo naše trávení, na které má zpomalující účinek a díky tomu vytváří delší pocit sytosti.

Složení a nutriční hodnoty lyofilizovaných borůvek

100 gramů borůvek sušených mrazem průměrně obsahuje 60% sacharidů, 5% bílkovin, 5% tuků a až 15% vlákniny.

Kdy a v jakém množství jíst lyofilizované borůvky

Díky procesu sušení dochází v ovoci ke koncentraci obsažených látek, tedy i přirozeně se vyskytujících cukrů. Na to je dobré při mlsání pamatovat a dávkovat si množství podle aktuálního energetického výdeje, protože doporučená denní dávka nebyla u mrazem sušeného ovoce stanovena.

Jak borůvky sušené mrazem použít

Borůvky jsou skvělou svačinkou jen tak do školy či do práce a oceníte je také na všech výletech. Jsou totiž velmi lehké do batůžku a nezaberou téměř žádné místo. Dále je můžete přidat do smoothie, ovesných kaší či jimi třeba posypat toast s oříškovým máslem. Hodí se také jako ozdoba na zmrzlinové poháry, dezerty a dorty. V létě s nimi můžete ochutit domácí limonádu či koktejly.

Skladování lyofilizovaných borůvek

Jakmile otevřete balení, je vhodné borůvky přesypat do uzavíratelné nádoby a uložit na tmavé a chladné místo. Ideální je stálá teplota do 22 °C. Pokud by se k mrazem sušenému ovoci dostala vlhkost, ztratí rychle na své chuti a křupavosti. Naopak správným skladováním vám vydrží až několik měsíců.

Nejprodávanější

Boruvky-cele-lyofilizovane-25-g-diana-company
 
66 Kč
(59 Kč bez DPH)
Boruvky-cele-lyofilizovane-500-g-diana-company-new
 
617 Kč
(551 Kč bez DPH)
Boruvky-cele-lyofilizovane-1-kg-diana-company-new
 
1 128 Kč
(1 007 Kč bez DPH)
Pudr-z-lyofilizovane-boruvky-diana-company.jpg
 
618 Kč
(552 Kč bez DPH)