Sušené ovoce
Sušené ovoce je skvělým způsobem, jak doplnit energii, a to rovnou po celý rok. Samotné sušení je nejstarším známým způsobem konzervace ovoce a je mnoho způsobů, jak jej provést. V průběhu procesu ztrácí ovoce vodu, smršťuje se a výsledkem jsou pak malé sladké kousky, které se dostávají na náš stůl. I přes tuto úpravu si ovoce zachovává potřebné živiny, obsahuje mnoho vlákniny, minerálů a antioxidantů. V naší nabídce najdete široké zastoupení mnoha druhů, včetně exotických, a to v malých i velkých baleních, neslazené i slazené, sířené i nesířené a nebo třeba doplněné o další příchutě.
Vliv a účinky sušeného ovoce na naše zdraví
Každý kousek sušeného ovoce v sobě obsahuje mnoho živin. Oproti čerstvému má sice více cukru, ale zároveň více vlákniny, která v našich jídelníčcích často chybí. Sušené ovoce je rovněž bohaté na vitamíny, například vitamíny skupiny B, A a také vitamín C. Je současně zdrojem mnoha minerálů jako je hořčík, železo, zinek či vápník a dále antioxidantů, především polyfenolů. Ty pomáhají mimo jiné zlepšit průtok krve, snižují poškození způsobené volnými radikály a přispívají k lepšímu trávení.
Složení a nutriční hodnoty sušeného ovoce
Každý druh ovoce je jiný a tak také každé balení bude mít jiné nutriční hodnoty. Můžeme však říci, že obecně nejvíce zastoupené budou sacharidy a to průměrně mezi 60-80%, dále bílkoviny 3-11% a nejméně v sušeném ovoci najdeme tuků. Důležité je však zmínit podíl vlákniny. U některých typů ovoce jí najdeme ve 100 gramovém balení až 15%.
Kdy a v jakém množství jíst sušené ovoce?
Se sušeným ovocem se to má trochu jako s cukrovinkami. Je sice mnohem zdravější, ale i tak díky sušení obsahuje větší podíl cukru. Doporučená denní dávka se bude lišit v závislosti na daném druhu ovoce, ale obecně lze říci, že 30 g bude tak akorát. Dopřejte si jej zejména v ranních či dopoledních hodinách, kdy tělo potřebuje nejvíce energie. Pokud patříte mezi ty, kteří jsou aktivnější odpoledne či mají velký výdej energie, nemusíte se mu vyhýbat ani v této denní době.
Na co použít sušené ovoce?
Už jste vyzkoušeli datlové sušenky? Nebo špízy z vepřové panenky se sušenými fíky? A co třeba taková švestková omáčka? Využití má sušené ovoce opravdu mnoho. Kromě samotného mlsání s ním můžete ozdobit snídaňové kaše, přimíchat jej do müsli, posypat zeleninový salát či vytvořit nádivku.
Jak skladovat sušené ovoce
Aby zůstalo sušené ovoce co nejdéle chutné, potřebuje být na tmavém a chladném místě. Jste-li zvyklí kupovat větší balení, přesypte plody po otevření do skleněné uzavíratelné nádoby. V zimě ovoce můžete nechat v místnosti, která má přirozeně nižší pokojovou teplotu, v létě jej však vložte do lednice a nebo zamrazte.
-
Sušené ovoce
-
Lyofilizované ovoce (sušené mrazem) a prášky
-
BIO sušené ovoce
-
Sušené datle
-
Sušené fíky
-
Sušené rozinky
-
Sušené švestky
-
Sušené meruňky
-
Sušená jablka
-
Sušené hrušky
-
Sušený zázvor
-
Sušená rajčata
-
Sušené borůvky
-
Sušené jahody
-
Sušený banán
-
Sušený ananas
-
Sušená moruše
-
Sušené višně
-
Sušené broskve
-
Sušené mango
-
Sušené třešně
-
Sušené goji
-
Sušená klikva
-
Aloe vera
-
Sušený ibišek
-
Sušený meloun
-
Sušená papaya
-
Sušené kiwi
-
Sušená pomerančová kůra
-
Sušené pomelo
-
Sušená mochyně
-
Sušené exotické ovoce
-
Směs ovoce