RECEPT NA PRAŽSKÉ KOULE
1. Buflery
- Vejce 4ks
- Cukr krupice 150g
- Mouka hladká 140g
- Kukuřičný škrob
Vejce rozdělíme na žloutky a bílky
Bílky šleháme do zpěnění na střední rychlost, zvýšíme rychlost na maximum a postupně přisypáváme cukr, rychlost stáhneme na střední stupeň a šleháme do krémova cca 5min.
Přidáme žloutky a krátce zapracujeme cca 20s
Ručně promícháme s prosátou mouku
Na pergamenové papíry stříkáme pomoci sáčku s hladkou trubičkou (tvar dětského piškotu)
Pečeme v předehřáté troubě na 170C 12-15 min
2. Čokoládovo - karamelový krém
- Cukr krupice 125g
- Máslo 75g
- Med 50g
- Šlehačka 35%. 500g
- Čokoláda Valrhona 62-70% 225g
Cukr utavíme na karamel, přidáme máslo a necháme máslo přepustit, přilijeme šlehačku a povaříme do rozpuštěni, přidáme med a nalijme horké na čokoládu, pomoci ponorného mixeru vytvoříme hladkou a lesklou emulzi.
Přikryjeme folii a uložíme do lednice (přes noc)
3. Cukerný rozvar
- Cukr krupice 150g
- Voda 150g
Rozvar svaříme na 112°C
4. Karamelová poleva
Čokoládu s máslem rozpustíme na 50°C a v misce s ledem schladíme na 32°C
Buflery máčíme do horkého cukerného rozvaru vrchní části a pokládáme do drcených arašídů.
Vždy dva takto upravené buflery lepíme k sobe čokoládovo - karamelovým krémem a po ztuhnuti potahujeme v karamelové čokoládě.
4. Arašídové zdobení
- Kousky z pražených arašídů 200g
- Cukr krupice 200g
- Karamelová čokoláda Valrhona 200g
Cukr utavíme ve větším hrnci na karamel přidáme ořechy a krátce promícháme, rozložíme na pergamenový papír a necháme vychladnout, v mixeru společně s mléčnou čokoládou rozmixujeme na hladkou hmotu.
Uložíme do lednice v uzavřené nádobě. Po zchlazeni rozkrájíme na kousky a zdobíme .