Perníčková tartaletka
Těsto na křehký korpus a perníčková ganache.
Korpus:
300g hladké mouky
150g studeného másla na kostičky
110g cukru moučky
20g mandlové mouky
25g pekanové mouky
2 špetky soli
1/2 lžičky skořice
1/2 lžičky zázvoru
60g vejce
- do mísy prosát mouku + máslo a promíchat na sypkou jemnou drobenku
- do mísy prosát cukr moučka, ořechové moučky, sůl a koření, pak přidat do máslové drobenky a lehce promíchat
- přilít rozmíchané vejce a rychle promíchat
- těsto vyklopit na vál a uhníst dlaní na hladké kompaktní těsto, zabalit do folie a dát na 4 hod do lednice
Ganache
2 lžičky perníkového koření
1 lžička zázvoru
250ml 33% smetany
- nad vodní lázní rozpusť dohromady mléčnou a hořkou čokoládu a přelij do vyšší nádoby
- smíchej koření
- smetanu přiveďte k varu a vsyp do ní koření, nech pár minut louhovat a pak přeceď nad čokoládu
- vymixuj tyčákem na hladkou ganache
- přetáhni je folií na hladince a dej do lednice
Perníčkové těsto:
100g mouky
60g cukru moučky
1/2 lžičky kakaa
1/2 lžičky sody
1/2 lžičky perníkového koření
17g másla
30g prošlehaných vajec
1/2 lžíce medu
- smíchej sypké ingredience, pak přidej zbytek a uhnět v těsto, zabal do folie a nech 2 hodiny odležet v lednici
- vyválej na 3mm, vykrájej a peč 10minut na 180stupňů
- po upečení je potři medem
Perníkový základ
180g mouky
6g prdopeč
1 lžička perníkového koření
Špetka soli
100g třtinového cukru
1 vejce
150ml mléka
70ml oleje
4 švestky
- smíchej sypké ingredience
- prošlehej vejce, mléko a olej a nalij k sypkému základu, umíchej na hladké těsto
Tartaletkové těsto vyválej na 2mm a vylož formičky, peč 16 min na 180stupňů
Do tartaletek nalij tenčí vrstvu perníkového základu a přidej nakrájené švestky, peč dalších 18 minut
Plnění:
50ml rumu (18+)
200g povidel
Tartaletky začisti Microplatem a zbav teček zvenku, převař rum a potři je. Rozmíchej povidla a naplň cca 5mm od kraje tartaletky.
Sněhoví perníčci:
40g bílku
65g cukru krupice
6 lžiček citronové šťávy
- v míse šlehej bílky a přisypávej postupně cukr, nakonec zašlehej citronovou šťávu
- pytlíkem s hladkým okrajem, průměr 1cm nastříkej nožky a pak hlavičku na připravené perníky
- opal je pistolí a ozdob třeba cukrovým zdobením nebo dle fantazie
Perníčková tartaletka
- předvařenou ganache rozehřej na pár sekund v mikrovlnce. Já to dělám po 15ti vteřinách a kontroluji zda není moc měkká. Nejlepší konzistence je lehce pastovitá asi jako čerstvé mascarpone
- naplň ji do pytlíku a ten zastřihni z obou stran do ostré špičky, díky tomu můžeš docílit obou zdobení jako na videu
- zdob proužek za proužkem, vždy začni na hraně tartaletky tak, aby se ganache chytla za korpusek a lépe držela tvar, uprostřed nech otvor cca 3-4cm
- do otvoru uprostřed dej tvaroh, na 10ks budeš potřebovat cca 200g, já používám plnotučný z vaničky
- nakonec vše dozdob připraveným perníčkem

