Halloweenská Pekanovo-jablečná bábovka.
Když se venku ochladí, není nic lepšího než teplo z trouby a vůně jablek s pekanovými ořechy. Tahle bábovka má všechno, co podzimní pečení potřebuje, je vláčná, voňavá a krásně kořeněná. Tak až budete mít chvilku, určitě ji upečte!
Budete potřebovat (na formu o objemu cca 1,18 l)
Těsto:
– 50 g měkkého másla
– 25 ml oleje
– 35–40 g pekanového másla
– 2 vejce
– 80 g třtinového cukru
– ½ lžičky vanilkového extraktu
– 2 lžičky javorového sirupu
– 45 g zakysané smetany
– 36 g podmáslí
– 150 g hladké mouky
– 6 g prášku do pečiva
– špetka soli
– ¾ lžičky mleté skořice
– 130 g nastrouhaných jablek
– 45 g opražených pekanových ořechů
Pekanový vír:
– ⅓ hotového těsta
– ½ lžíce pekanového másla
– ½ lžičky skořice
– 1 lžička javorového sirupu
– 1 lžíce nasekaných pekanů
Čokoládovo-javorová glazura:
– 75 g hořké čokolády
– 35 g smetany ke šlehání
– ½ lžičky javorového sirupu
– špetka soli
– nasekané pražené pekany na posypání (1–2 lžíce)
POSTUP:
Formu (1,18 l) vymažte máslem a vysypte moukou.
Vyšlehejte vejce, cukr a vanilku do světlé pěny.
Přidejte máslo, olej a pekanové máslo, prošlehejte dohladka.
Vmíchejte zakysanou smetanu, podmáslí a javorový sirup.
V jiné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a skořici, a suchou směs přidejte k mokré.
Nakonec vmíchejte jablka a nasekané pekany.
⅓ těsta smíchejte s pekanovým máslem, skořicí, javorovým sirupem a pekany.
Nalijte polovinu těsta, přidejte pekanový vír a zakryjte zbytkem těsta.
Špejlí udělejte spirálu pro mramorový efekt.
Pečte cca 40–45 minut, dokud špejle po vytažení nezůstane suchá.
Nechte chvíli zchladnout ve formě, pak opatrně vyklopte na mřížku.
Rozpusťte čokoládu se smetanou, přidejte javorový sirup a špetku soli.
Přelijte vychladlou bábovku a posypte nasekanými pekany.


