Mandlový kremeš
Budete potřebovat:
Těsto
140 g hladké mouky
120 g mandlové mouky
1 a 1/2 lžičky sody
50 g třtinového cukru
30 g medu
2 lžíce rumu (18+)
1 vejce
1 lžička skořice
Smetana
1 zlatý klas
1 lžíce vanilkové pasty
300 g tvarohu/mascarpone (pokojová teplota)
50 g šlehačky (pokojová teplota)
Postup
1. Vejce vyšlehejte s cukrem a máslem. Přidáme med,rum a suché přísady (mouku, sodu, skořici). Vše společně prohněteme v kompaktní těsto a necháme v chladničce alespoň 2 hodiny odležet. Poté těsto rozdělíme na 2 stejné díly a každou polovinu rozválíme na 2 plechy a pečeme při 180 °C 7 minut dozlatova.
2. Vychladlé těsto rozdělíme na dvě poloviny. Krém připravíme tak, že zlatavé klasy vlijeme do mléka, přidáme cukr a mícháme do zhoustnutí. Po uvaření přikryjte vršek krému potravinovou fólií a nechte vychladnout. Po vychladnutí přidejte mascarpone, šlehačku a vše vyšlehejte, aby se krém spojil(můžete přidat i cukr). Na jeden plátek navrstvíme krém a přikryjeme ho druhým plátkem. Nechte několik hodin odležet. Povrch posypeme moučkovým cukrem.
Rady:
- medové plátky nepečte příliš dlouho, aby nebyly tvrdé. Kdyby náhodou byly tvrdší tak se nebojte, po naplnění krémem změknou.
- dejte pozor, abyste suroviny na krém měli stejné teploty. Kdyby se vám krém náhodou srazil, vymixujte ho nad horkým hrnec do hladka.

