MALINOVÝ CHEESECAKE S BÍLOU ČOKOLÁDOU - DIANA COMPANY & NAVIDLICKUBLOG - DIANA V KUCHYNI

 
Další variace na oblíbený cheesecake je ve znamení léta. Navrchu je nalité malinové pyré a náplň ochucena vanilkou a bílou čokoládou, která k nakyslým malinám skvěle pasuje. Je ubráno na cukru, takže cheesecake není příliš sladký, ba naopak vychlazený z lednice přímo osvěžující. S jeho přípravou doporučujeme začít den předem, odpoledne nebo večer cheesecake upečete, přes noc vychladíte v lednici a druhý den už jen dokončíte malinové pyré, tomu stačí na ztuhnutí pár hodin. 



BUDETE POTŘEBOVAT:

Korpus
(kulatá forma o průměru 24 cm)
300 g světlých máslových sušenek

120 g másla, přepuštěného

NÁPLŇ

700 g čerstvého smetanového sýra (Philadephia, Goldessa, Palouček...)

200 g zakysané smetany

100 g cukru krystal
200 g kvalitní bílé čokolády
1 lžička vanilkového lusku
3 vejce


MALINOVÉ PYRÉ

200 g mražených malin

40 g cukru krystal
2 plátky želatiny

NA OZDOBU:
 

POSTUP:

  1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Dno kulaté otevírací formy vyložíme pečícím papírem, boky vymažeme máslem. Sušenky rozdrtíme najemno a smícháme s rozpuštěným máslem. Směs by měla po zmáčknutí v ruce tvořit hrudky. Poté ji prsty či lžící natlačíme do formy tak, aby dno bylo rovnoměrně pokryté, a dáme na 10 minut předpéct.
  2. Připravíme si krémovou náplň. Bílou čokoládu opatrně rozpustíme, v mikrovlnce nebo ve vodní lázni, a necháme zchladnout na pokojovou teplou. V mixéru na nízké otáčky vyšleháme sýr se zakysanou smetanou a cukrem dohladka, opatrně vešleháme rozpuštěnou bílou čokoládu a vanilkovou dužinu z lusku. Nakonec po jednom zašleháme i vajíčka. Krém nalijeme na předpečený korpus a uhladíme stěrkou.
    Tip: Rozpuštěná čokoláda musí mít pokojovou teplotu, jinak se v krému srazí. Abyste tomu předešli, můžete nejdříve 2 lžíce krému vmíchat do misky s čokoládou, toto zhruba dvakrát zopakujte a pak celou směs vmíchejte zpátky do mísy s krémem.
  3. Troubu zeslabíme na 150 °C. Formu dáme na prostřední mřížku a pod ní hlubší pekáček, kam nalijeme vroucí vodu. Cheesecake pečeme cca 60-70 minut, střed by měl být ztuhlý a jenom mírně se chvět, když formou lehce zahýbeme. Poté ho necháme hodinu odpočívat ve vypnuté troubě a nakonec několik hodin vychladíme v lednici. 
  4.  Na malinové pyré dáme do rendlíku maliny, cukr a 30 ml vody. Na mírném plameni několik minut povaříme, až maliny změknou, kousky rozmačkáme. Necháme vychladit.
  5. Do malé misky dáme 2 plátky želatiny, zalijeme 50 ml vody (plátky musí být zcela ponořené, doporučujeme použít malou misku a plátky rozstřihnout nůžkami napůl, aby se do ní vešly) a necháme je zhruba 10 minut nabobtnat. Poté vodu s želatinou opatrně zahřejeme až do jejího úplného rozpuštění (stačí asi 10 vteřin v mikrovlnce), ihned přidáme 2 lžíce pyré a rozmícháme. Vmícháme zpátky do misky s malinovým pyré a tu dáme do lednice, kde pyré necháme lehce zahoustnout, aby po nalití na cheesecake celé nesteklo dolů (Ps: my ho tam necháváme kolem půl hodiny, přičemž každých 10 minut ho důkladně promícháme lžící).
  6. Na vychlazený cheesecake nalijeme malinové pyré, začneme od středu a opatrně ho rozetřeme do stran, a opět ho na několik hodin uložíme do lednice, aby pyré ztuhlo. Nakonec cheesecake podle chuti dozdobíme.

Recept by @navidlickublog

Blog www.navidlicku.com

PŘEJEME VÁM DOBROU CHUŤ!

TEAM Diana Company